Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 16 november 2016

Waar liggen de uitdagingen bij Young Professionals?

Veel Young Professionals hebben moeite met de transitie van studie naar een werksituatie. Ze vragen zichzelf af: hoe manifesteer ik me, hoe zijn de verhoudingen, wat is mijn positie, wat kan ik wel maken en wat kan ik niet maken. Thema’s waar ze mee worstelen zijn: positie bepalen, rollen, verantwoordelijkheden. Sommige zijn bang voor de gevolgen van hun gedrag.

Ze denken na over: wie ben ik, hoe zit ik in elkaar, en wat voeg ik toe.

Daarnaast zijn veel Young professionals perfectionisten en willen ze tegelijkertijd helpers zijn. Ze zijn zoekende naar hun identiteit op praktisch, persoonlijk en inter-persoonlijk niveau. Zichzelf en hun omgeving leren managen is van groot belang. Dat is waar we in het Young Professional Traject ook veel aandacht aan besteden.

Young Professionals vinden het moeilijk om sturing te vragen. Ook vinden ze van zichzelf: ik moet dit kunnen. Ze gaan gewoon aan de slag en checken vaak te laat of dit is wat de leidinggevende wil zien of horen. Soms hebben ze geen idee wat het doel is van de aan hen toegewezen taak. Ze weten dat ze stappen moeten zetten, een doel moeten stellen, subdoelen, het gewenste resultaat bepalen maar velen hebben geen idee hoe ze dit moeten doen. De lat ligt voor zichzelf vaak heel hoog, hoewel het niet altijd de vraag is van de opdrachtgever.

Zichzelf meer profileren, communiceren over wat ze willen, duidelijk maken waar je grenzen liggen; het zijn vaardigheden waar ze nog niet zo sterk in zijn. Ze hebben het idee dat ze het zelf op moeten knappen.

Een aantal Young Professionals redt zich wel, dan draait het veel om de hoeveelheid lef/energie die ze hebben en tonen, en zij durven zich krachtig neer te zetten. Sommigen overschreeuwen zichzelf daarbij en is het goed te leren aan te voelen wat het effect is van hun optreden op anderen.

Veel Young Professionals voelen onzekerheid, faalangst en hebben het idee dat ze wel een keer door de mand vallen, dat ze niet goed genoeg zijn, niet voldoen aan de norm. Ze voelen zich ook niet altijd gehoord door de leidinggevende, voelen zich onbegrepen en tonen te weinig proactief gedrag door na te vragen of de leidinggevende ook echt zo over hen denkt. Het is goed als ze het gesprek met de leidinggevende aangaan en om feedback vragen.

Dit terwijl Young Professionals vaak wel veel willen en er zo een mismatch ontstaat wat ze eigenlijk willen en het gedrag dat ze vertonen. Ook ontstaat hierdoor inefficiënt gedrag. Ze hebben vaak veel goede ideeën en creativiteit. Dit wordt door management soms onvoldoende gezien en gewaardeerd. Over het algemeen wordt er door het management onvoldoende tijd besteedt aan de Young Professional in een team en wordt er van de Young Professional verwacht zelf aandacht te claimen. Maar Young Professionals stellen zich in het begin meestal te meegaand op en buigen mee met de winden die waaien en de situatie binnen een team.

Wat kunnen Young Professionals doen?

 • Zoek contact met andere Young Professionals, deel je bevindingen, ga het gesprek aan en luister hoe het allemaal werkt
 • Investeer in contacten binnen je werk om van te leren.

Wat helpt de Young Professional?

 • Leer relativeren
 • Gun jezelf tijd om ervaringen op te doen
 • Leer zoveel mogelijk over communiceren, grenzen stellen, je persoonlijke houding en gedrag, train jezelf daarin
 • Leer effectief en efficiënt te werken, proactief werkgedrag en om te gaan met werkdruk en stress, train jezelf daarin
 • Blijf dicht bij jezelf: en als je iets niet weet, vraag hulp en maak fouten, dit is de beste leerschool
 • Blijf dicht bij jezelf: het spel leren spelen met belangen etc., hoeft niet, als het niet bij je past
 • Vraag feedback aan je leidinggevende over de taken die je uitvoert.
 • Experimenteer. Ga buiten je comfort zone, als iets niet goed loopt, doe iets op en andere manier en kijk wat het effect is
 • Besteedt aandacht aan je personal branding, leer jezelf op een goede manier positioneren en profileren

Breng ze voor jezelf in kaart. Wat zijn jouw overtuigingen over jezelf en je werk. Welke waarden wil je hanteren en welke aannemingen over de dagelijkse realiteit van je werk draag je met je mee. Klopt dit wel? Ga op ontdekkingstocht, al die belemmeringen die je voelt, speelt dat ook bij andere mensen?