Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 05 oktober 2016

Startende professional in Nederland verdient niet zo veel

De salarissen voor Young professionals zijn in Nederland lager dan in ons omringende landen. Nederland neemt in 2015 een achtste plaats in op de Europese ranglijst, dezelfde positie als een jaar eerder.

Met een gemiddeld basissalaris van respectievelijk 41.300 euro en 86.085 euro, verdienen Nederlandse Young professionals in 2015 minder dan in zeven andere Europese landen. Dat concludeert het nieuwste Global 50 Remuneration Planning Report. 

 

Zwitserland betaalt 2 keer zoveel
Aanvoerder van de lijst is Zwitserland. Daar verdienen Young professionals gemiddeld ruim twee keer zoveel als hun Nederlandse collega’s. Middelmanagers verdienen daar bijna anderhalf keer meer.Zwitserse professionals verdienen twintig procent meer dan in land nummer twee. Dat betekent dat Zwitserse werknemers - ook als belastingen en kosten voor levensonderhoud worden meegewogen - meer koopkracht hebben dan andere Europeanen.

Ook België en Duitsland betalen beter
Grote stijger was het Verenigd Koninkrijk, dat voor basissalarissen voor Young professionals en middelmanagers een twaalfde en vierde plek innam, tegen een dertiende en zevende in 2014.

In de categorie Young professionals, moest Nederland in 2015 onder andere België (zesde plaats) en Duitsland (vierde plaats) voor zich dulden.

Totale beloningspakket telt
“Werkgevers doen er dan ook goed aan te kijken naar het totaalpakket wat zij kunnen bieden”, stelt Cloosterman-Hughes. “Niet-financiële onderdelen van een contract, zoals leer- en ontwikkelprogramma's en de mogelijkheid om flexibel te werken, zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat ondernemingen concurrerend blijven op de arbeidsmarkt."