Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips voor (bijna) opgebrande Young professionals #burn-out

Menno heeft eindelijk de baan waarvan hij denkt dat die hem past: een projectmanager op de marketingafdeling van een landelijke telecomaanbieder. Maar op de eerste dag heeft hij al snel door dat hij helemaal fout zit. De vorige projectmanager hoort pas op de dag dat Menno begint dat haar contract niet wordt verlengd, ze is gefrustreerd en wil daarom Menno ook niks vertellen.

Hij heeft ook net een huisje gekocht met zijn vriendin en ze ontvangen deze dezelfde week nog sleutels. Het is voor hem geen optie om even niks te doen! Al snel word Menno opgenomen in het ziekenhuis met een burn-out!

Menno is één van de tien voorbeelden in het boek Jong Opgebrand van Mariëlle Lunenburg over twintigers. Volgens Lunenberg is bijna één op de vijf van de mensen met een burn-out een Young professional.

Afbreukrisico’s die met name bij jonge werknemers spelen zijn: te hoge eisen aan jezelf stellen, in de knel komen door de mix van zelfoverschatting en zelfminachting. Alles uit het leven willen halen, en geen rust durven nemen.

Hoe denken Young professionals hier zelf over en wat zijn hun ervaringen met een burn-out?

 De 5 tips zijn:

1.Negeer het probleem niet en durf het aan te pakken. Praat er met iemand over om een ander perspectief te krijgen. Een burn-out kan terug keren als er tijdens het herstel geen nieuw gedrag is aangeleerd.

2.Volg je hart en durf voor jezelf te kiezen. Ga na wat je weerhoudt om echt voor jezelf te kiezen en daag de bezwaren één voor één uit. Vaak zijn we bang dat als we niet geaccepteerd worden, te weinig verdienen of afgewezen worden. Zodra jij met flinke tegenzin naar je werk gaat dan is de kans voor een burn-out groter.

3.Geef jezelf complimentjes en wees niet te streng. Plak bijvoorbeeld kleine positieve dingen op een post-it en hang dit op in je huisje. Dit helpt om de waarde van jezelf in te zien.

4.Praat over je burn-out met anderen. Zorg dat er geen miscommunicatie is en dat er begrip ontstaat. Hiervoor hoef je je niet te schamen, een burn-out komt vaak voor door alles graag willen doen en te betrokken zijn. Dit zijn vaak positieve eigenschappen.

5.Om burn-out of verergering van klachten te voorkomen: luister op tijd naar de stress-signalen van je lijf. Zorg dat je eigen gedrag op tijd aanpast. 

Blog Categories: scriptie